Харчування

Організація харчування в ДНЗ проводиться згідно:

Постанови Кабінету міністрів від 22 листопада 2005 року № 15/91 «Про затвердження норм харчування в навчальних та оздоровчих закладах»
Смачне і корисне меню для дитячого садка складає медична сестра. У нас кожна дитина отримує з їжею всі необхідні мікро – і макроелементи, добову норму білків , жирів і вуглеців. Малюки щодня вживають злаки, овочі та соки, легкозасвоювані молочні продукти.
Досвідчені кухарі дотримуються правильного технологічного процесу приготування страв , завдяки цьому в їжі зберігається максимальна кількість вітамінів.
У дитячому садку «Сонечко» 3-ох разове харчування. На кожний прийом їжі розподіляється така кількість калорій, яка необхідна для того щоб наші діти весь день були бадьорими і життєрадісними . Діткам, які мають алергію або погане сприйняття певних продуктів, меню коригується.
У дітей завжди є чиста питна вода. Ведеться суворий контроль за якістю продуктів і дотриманням усіх санітарно -гігієнічних норм у приготуванні їжі.

Дошкільний навчальний заклад забезпечує збалансоване харчування дітей. Організація харчування ведеться відповідно Інструкції з організації харчування дітей, затвердженої Наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 року № 298/227 (зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту № 202/165 (z0440-13) від 26.02.2012 року).
Адміністрація постійно контролює якість страв та харчування дітей на групах. За результатами контролю проводяться індивідуальні бесіди, видаються накази та заслуховуються питання про харчування на нарадах при завідуючій. Контроль за якістю харчування, санітарно-гігієнічним станом дитячого садка ведеться і з боку міської СЕС, про що свідчать акти перевірок. Пропозиції вказані в актах, виконуються згідно зазначених термінів.

Медсестра:
• Складає заявки на продукти харчування та веде контроль за якістю одержаної продукції.
• Веде контроль за зберігання та строками реалізації продуктів, що швидко псуються. Результати заносяться в Журнал бракеражу сирої продукції.
• Складає сезонне – перспективне та щоденне меню, картотеку страв відповідно вікових груп.
• Здійснює постійний контроль за якістю продуктів харчування та готових страв, технологією приготування їжі, виконання норм харчування.
• Контролює правильність кулінарної обробки продуктів, вихід страв, смакові якості їжі,об’єм страв, порціювання з занесенням результатів в Журнал бракеражу готової продукції .
• Веде обчислення калорійності раціону дитячого харчування, кількості білків, жирів, вуглеводів.
• Веде облік і аналіз виконання норм харчування з записом в Журнал.

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Уникайте продуктів, що містять консерванти та барвники, у дітей можливий розвиток звикання до них і синдрому гіперактивності.

Взагалі правильне і здорове харчування для дітей передбачає певні способи приготування їжі: відмова від смаження на користь варених і парових страв, їжа не повинна бути занадто гарячою чи холодною.

Не забувайте, що їжа повинна бути добре термічно оброблена для уникнення зараження інфекціями, такими як сальмонельоз або глисти.

Привчайте дитину:

·         перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
·         під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;
·         після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.
Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.
Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:
·         привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);
·         виховувати слухняність, пошану до дорослих;
·         заохочувати висловлювати прохання;
·         навчати словам ввічливості.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.
У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад санітарно-епідеміологічних станцій.

Як скласти збалансоване меню для дитини

У дітей потребу в поживних речовинах і вітамінах значно більше, ніж у дорослих. Вони їм необхідні для розвитку розумових здібностей, зростання і поповнення запасів енергії. Неправильне ж харчування погано позначається на здоров’я малюків, тому їх меню повинне бути збалансованим.

 

Основні правила

Щоб забезпечити дитину повноцінною їжею і всіма необхідними речовинами, при складанні меню потрібно дотримувати деякі правила.

1. Їжа для дітей повинна бути різноманітною. Вкрай не рекомендується годувати дитину одним і тим же блюдом частіше 1-2 разів на тиждень. В раціон необхідно включати більше різних продуктів, а їжу готувати різними способами.

2. У меню повинно входити багато різних фруктів і овочів, при цьому частина з них повинна бути в чистому вигляді. Обов’язково потрібно включити в харчування продукти, багаті вітаміном А (каротином): морква, гарбуз, зелень, смородину, перець, персики, сливи і овочі червоно-оранжевого кольору. Джерела вітаміну C: апельсини, помідори, шипшина, південні фрукти, черешня, полуниця і капуста. Вітаміни групи B, які містяться в бобових, зернових, ядра плодів, борошняних видах їжі та житньому хлібі. Один раз в день потрібно давати дітям свіжі фрукти і овочі, наприклад, на полудень.

3. У щоденному раціоні повинні бути присутніми різні види продуктів: м’ясо або риба, молочні продукти, рослинні жири, бобові та крупи. Це забезпечить дитини енергією на весь день і покращить апетит.

4. Не рекомендується готувати салати, другі страви і супи з одних і тих же овочів.

5. Жирної і смаженої їжі слід уникати, це ж стосується і дуже солодких десертів, таких як тістечка, торти і цукерки. В якості солодкого краще давати сушені фрукти, домашнє варення, печиво та сирні десерти.

6. Молоко і молочні продукти треба давати дітям щодня в кількості 400-500 мл

7. Кожен день або через день треба давати дитині по 1 яйцю, наприклад, в салаті, бутерброді, десерт або гарніру. М’ясо або рибу досить давати 4-5 раз в тиждень на обід або вечерю.

8. У безмясные дні необхідно давати дітям більше овочевих блюд, молочних продуктів і яєць. Дитячий організм обов’язково повинен отримувати достатню кількість білків.

Збалансований раціон

Що їсти дитині і в якій кількості наочно продемонстровано в піраміді здорового харчування, складеної вченими, де:

• 1 рівень піраміди повинні входити 6 порцій зернових продуктів;

• 2 рівень складають 3 порції овочів і 3 порції фруктів;

• на 3 рівні розміщені 2 порції рибних і м’ясних і 2 порції молочних продуктів;

• на вершині піраміди знаходяться жирні продукти і мінімум солодощів.

Дитяче харчування: кількість їжі

Одним з головних питань для батьків є розмір порції для дитини. Важливо, щоб малюк не був голодним, але і не переїдав. Допоможуть в цьому кілька простих правил. Діти з трьох років, як правило, дуже рухливі, вони витрачають набагато більше енергії, ніж дорослі. Відповідно, це має відбиватися і на калорійності раціону. Добова потреба трирічної дитини становить 1550-1600 ккал. У чотири роки необхідно вже 1750-1800 ккал. Ці цифри потрібно збільшувати кожний наступний рік життя на 100-150 одиниць аж до 7 років.